Η φυσικοθεραπεία με μια …ματιά!

Η φυσικοθεραπεία παρέχει υπηρεσίες σε άτομα και πληθυσμούς,  για την θεραπεία, αποκατάσταση και συντήρηση της μέγιστης κίνηση και της λειτουργικής ικανότητα σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών σε περιπτώσεις όπου η κίνηση και η λειτουργία απειλούνται από πόνο, τραυματισμό, ασθένειες, διαταραχές, γήρανση, καταστάσεις ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. (Η λειτουργική κίνηση είναι κεντρικός στόχος της φυσικοθεραπείας καθώς αυτό σημαίνει να είσαι υγιής.)  Η φυσικοθεραπεία ασχολείται με την θεραπεία, πρόληψη και αποκατάσταση για να μεγιστοποιήσει την ποιότητας ζωής και την κίνηση. Αυτό περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του φυσιοθεραπευτή, των ασθενών και άλλων επαγγελματιών υγείας, της οικογένειες, των φορέων  παροχής φροντίδας και των κοινοτήτων. Ο ασθενής αξιολογείται και συμφωνούνται οι στόχοι θεραπείας, χρησιμοποιώντας γνώσεις και δεξιότητες μοναδικές για τη φυσική θεραπεία με φυσιοθεραπευτικά βοηθήματα και εξειδικευμένες τεχνικές.

Οι φυσιοθεραπευτές είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες υγείας εγγεγραμμένοι στο Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών(Π.Σ.Φ)  και έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ο φυσικοθεραπευτής, βάση νομού έχει το δικαίωμα έπειτα από την διάγνωση που θα κάνει ο γιατρός στον ασθενή, να αξιολογήσει και να επιλέξει ο ίδιος την θεραπεία του.

Οι φυσικοθεραπευτές πραγματοποιούν και  ολοκληρώνουν μια αξιολόγηση του ασθενούς, ούτος ώστε να αξιολογηθούν τα ευρήματα από την αξιολόγηση και τα κλινικά τεστ.

Σχεδιάζουν ένα  πλάνο με βάση επιστημονικά πρωτόκολλα και μελέτες θεραπείας για να παρέχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στην αποκατάσταση του ασθενούς.  Η εκτεταμένη γνώση του φυσιοθεραπευτή για το σώμα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες κίνησής του είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιολόγηση, την θεραπεία και την παρέμβαση. Οι φυσιοθεραπευτές λειτουργούν ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες,  καθώς και ως μέλη των υπηρεσιών υγείας.

 

Πιο συγκεκριμένα η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται σε:

  1. Ορθοπεδικές παθήσεις (παθήσεις σπονδυλικής στήλης, δισκοπάθεια, σπονδυλολίσθηση, αυχεναλγία, οσφυαλγία, ισχιαλγία, τενοντοπάθειες, αρθροπάθειες και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.)
  2. Αθλητικές κακώσεις (θλαστικά τραύματα, κακώσεις συνδέσμων, ανισοσκελίες, μετεγχειρητική αποκατάσταση κ.α.)
  3. Νευρολογικές παθήσεις.
  4. Ρευματολογικές παθήσεις (σπονδυλαρθροπάθεια, οστεοαρθρίτιδα γόνατος/ισχίου, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.)
  5. Αναπνευστικά προβλήματα (εκμάθηση αναπνοής, Χ.Α.Π. ,μετά από χειρουργεία θώρακος κ.α.)
  6. Λεμφοίδημα.
  7. Παθήσεις της τρίτης ηλικίας. (χρόνια προβλήματα)
  8. Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. (ακράτεια ουρών-έλεγχος πυελικού εδάφους)

 

ΠΗΓΕΣ: *Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Confederation for Physical Therapy (WCPT)

*Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπείας (Π.Σ.Φ.)